Naša restoranska scena dodatno je dobila na kvalitetu u poslednjih godinu dana, slažu se sudije uglednog međunarodnog vodiča
Gault & Millau, čije je izdanje za 2024. godinu predstavljeno u Kristalnoj dvorani hotela Hajat. Tri restorana osvojila su po četiri simbolične kuvarske kape od pet mogućih po propozicijama vodiča Gault & Millau, a osam restorana osvojilo je po tri kape.
Nakon obraćanja
Dunje Đenić, pomoćnice ministra za turizam Republike Srbije, i
Marije Labović, v.d. direktora Turističke organizacije Srbije, početak dodele nagrada otvorila je pevačica Jana Šušterčič. Mikrofon je potom preuzela
Mira Šemić, direktorka izdanja Gault & Millau za Srbiju i Sloveniju, koja je pročitala dobitnike ovogodišnjih priznanja.
Mira Šemić kaže za Vino & Fino da je Srbija i dalje na uzlaznoj putanji kada je ugostiteljstvo u pitanju:
- Očigledno je koliko se trude ugostitelji u Srbiji i koliki je napredak učinjen za tri godine koliko je Gault & Millau na tržištu Srbije. Ove godine imamo čak tri restorana sa četiri kape i osam restorana sa tri kape, što je očigledan napredak. Nebo je granica! Mladi su sve više uključeni, vraćaju se, preuzimaju kuhinje i presrećna sam zbog toga što je Gault & Millau svedok i učesnik rasta ugostiteljstva u Srbiji – kaže Mira Šemić.
Vodič
Gault & Millau utemeljen je 1972. godine u Francuskoj. Prati ga reputacija ustanove koja ceni i poznaje savremeno kuvanje, i ne beži od ocenjivanja neformalnih i tradicionalnih objekata. Ocene su izražene dvojako – na skali od 1 do 20, odnosno 1 do 5 kuvarskih kapa. Sudije ocenjuju kvalitet hrane, kao i šefa i njegovo kuvanje, a ukupnoj oceni dodaju i utiske o usluzi, cenama i atmosferi u lokalu. Specifičnost ovog vodiča leži u tome da ocena ne pripada restoranu kao takvom, već šefu i njegovoj gastro filozofiji: ako šef ode iz restorana, sa njim odlazi i ocena u vodiču Gault & Millau.
Fleur de Sel je najbolje ocenjen restoran u Srbiji u izboru vodiča Gault & Millau, a Nikola Stojaković je šef godineNAGRADE PO KATEGORIJAMA
ŠEF GODINE
- Nikola Stojaković, Fleur de Sel
ŠEF TRADICIJE
- Zorana Mrenjica, Salaš kod Stare Dunje
ŠEF BUDUĆNOSTI
NAJBOLJI SOMELIJER
- Predrag Gavrilović, Legat 1903
NAJBOLJI POP RESTORAN
NAJBOLJI POSLASTIČAR
- Zdravko Gavrilović, The Square
NAJBOLJI MLADI TALENAT
- Anđela Risimić, Salon 5.a
RESTORANI - DOBITNICI TRI KUVARSKE KAPE
- Square Nine
- GIG
- Restoran 27
- Project 72
- La Pista
- JaM
- Homa
- Enso
RESTORANI - DOBITNICI ČETIRI KUVARSKE KAPE
- Fleur de Sel
- Salon 1905
- Langouste