Početna»Novosti»Srpski restorani ponovo sijaju u vodiču Gault & Millau
24.04.2024.

Srpski restorani ponovo sijaju u vodiču Gault & Millau

Na promociji ovogodišnjeg izdanja "žute knjige", tri restorana u Srbiji osvojila su po četiri kuvarske kape čuvenog vodiča, a osam lokala dobilo je po tri kape

novost srpski restorani ponovo sijaju u vodiču gault millau vinski magazin vino fino
Naša restoranska scena dodatno je dobila na kvalitetu u poslednjih godinu dana, slažu se sudije uglednog međunarodnog vodiča Gault & Millau, čije je izdanje za 2024. godinu predstavljeno u Kristalnoj dvorani hotela Hajat. Tri restorana osvojila su po četiri simbolične kuvarske kape od pet mogućih po propozicijama vodiča Gault & Millau, a osam restorana osvojilo je po tri kape.

Nakon obraćanja Dunje Đenić, pomoćnice ministra za turizam Republike Srbije, i Marije Labović, v.d. direktora Turističke organizacije Srbije, početak dodele nagrada otvorila je pevačica Jana Šušterčič. Mikrofon je potom preuzela Mira Šemić, direktorka izdanja Gault & Millau za Srbiju i Sloveniju, koja je pročitala dobitnike ovogodišnjih priznanja.

Mira Šemić kaže za Vino & Fino da je Srbija i dalje na uzlaznoj putanji kada je ugostiteljstvo u pitanju:

- Očigledno je koliko se trude ugostitelji u Srbiji i koliki je napredak učinjen za tri godine koliko je Gault & Millau na tržištu Srbije. Ove godine imamo čak tri restorana sa četiri kape i osam restorana sa tri kape, što je očigledan napredak. Nebo je granica! Mladi su sve više uključeni, vraćaju se, preuzimaju kuhinje i presrećna sam zbog toga što je Gault & Millau svedok i učesnik rasta ugostiteljstva u Srbiji – kaže Mira Šemić.

Vodič Gault & Millau utemeljen je 1972. godine u Francuskoj. Prati ga reputacija ustanove koja ceni i poznaje savremeno kuvanje, i ne beži od ocenjivanja neformalnih i tradicionalnih objekata. Ocene su izražene dvojako – na skali od 1 do 20, odnosno 1 do 5 kuvarskih kapa. Sudije ocenjuju kvalitet hrane, kao i šefa i njegovo kuvanje, a ukupnoj oceni dodaju i utiske o usluzi, cenama i atmosferi u lokalu. Specifičnost ovog vodiča leži u tome da ocena ne pripada restoranu kao takvom, već šefu i njegovoj gastro filozofiji: ako šef ode iz restorana, sa njim odlazi i ocena u vodiču Gault & Millau.

Fleur de Sel je najbolje ocenjen restoran u Srbiji u izboru vodiča Gault & Millau, a Nikola Stojaković je šef godine

NAGRADE PO KATEGORIJAMA

ŠEF GODINE

  • Nikola Stojaković, Fleur de Sel

ŠEF TRADICIJE

  • Zorana Mrenjica, Salaš kod Stare Dunje

ŠEF BUDUĆNOSTI

  • Uroš Ivošević, GIG

NAJBOLJI SOMELIJER

  • Predrag Gavrilović, Legat 1903

NAJBOLJI POP RESTORAN

  • Pretop

NAJBOLJI POSLASTIČAR

  • Zdravko Gavrilović, The Square

NAJBOLJI MLADI TALENAT

  • Anđela Risimić, Salon 5.a

RESTORANI - DOBITNICI TRI KUVARSKE KAPE

  • Square Nine
  • GIG
  • Restoran 27
  • Project 72
  • La Pista
  • JaM
  • Homa
  • Enso

RESTORANI - DOBITNICI ČETIRI KUVARSKE KAPE

  • Fleur de Sel
  • Salon 1905
  • Langouste